Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2009

Ηράκλειο μια πόλη - μουσείο

Το άρθρο είναι από το ένθετο των Νέων - διακοπές εδώ


Τη φωτογραφία την δανείστηκα από τη φίλη μου την Φωτεινή Ζήσε την στιγμή

Η πόλη που όλοι λατρεύουν να... μισούν, λόγω της πυκνής και άναρχης δόμησης, έχει πάρα πολλές ομορφιές, αρκεί να τη δει κανείς με άλλο μάτι. Μόνο έτσι θα ανακαλύψει βενετσιάνικα κτίρια, μουσεία- θησαυροφυλάκια γνώσεων, σπουδαίους
αρχαιολογικούς χώρους, πεντακάθαρες παραλίες και, πάνω απ΄ όλα, φιλόξενους κατοίκους.
O καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε το Ηράκλειο είναι περπατώντας (το αυτοκίνητο καλύτερα να το ξεχάσετε αν δεν θέλετε να πληρώνετε συνέχεια πάρκινγκ ή... κλήσεις). Αγαπημένος περίπατος ντόπιων αλλά και επισκεπτών είναι αυτός από το φρούριο Κούλε μέχρι τον φάρο στην άκρη του λιμανιού. Η λέξη Κούλες είναι τουρκική και σημαίνει «φρούριο στη θάλασσα». Έργο των Βενετών το Rocca a Μare, όπως ονομαζόταν τότε, πήρε την τελική μορφή του ανάμεσα στα 1523 και 1540. Σε περίοπτες θέσεις, θα δείτε τα εντοιχισμένα μαρμάρινα λιοντάρια του Αγίου Μάρκου, σύμβολα των Βενετών.

Απέναντι από τον Κούλε, τα κτίρια που μοιάζουν με τούνελ είναι ό,τι απέμεινε από ένα μεγάλο συγκρότημα
Νεωρίων. Το μεγαλύτερο μέρος τους κατεδαφίστηκε προκειμένου να περάσει ο δρόμος! «Είναι γεγονός πως οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν από τους δικούς μας ανθρώπους», λέει αρχαιολόγος η κ. Χρυσούλα Τζομπανάκη.

Μπροστά από την είσοδο του
Μουσείου Ιστορίας θα δείτε τη Μονή Αγίου Πέτρου Δομινικανών . Κτίστηκε από τάγματα των Δομινικανών τον 13ο αι., περίοδο που ήταν μέσα από τα Τείχη. Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Τζομπανάκη, οι μοναχοί άνοιγαν τρύπες στα Τείχη προκειμένου να ψαρεύουν στη θάλασσα. Αν έχετε χρόνια να επισκεφθείτε το Ηράκλειο θα τρίβετε τα μάτια σας με την αναστήλωσή της. Μοναδικό αισθητικό πρόβλημα, οι τεράστιες πέτρινες αντηρίδες που στηρίζουν το κτίριο αλλοιώνοντας την αυθεντική εικόνα.


5 σχόλια:

Φωτεινή S είπε...

Τα τελευταία χρόνια η πόλη σας έχει αλλάξει μορφή, προς το καλύτερο, οφέιλουμε να ομολογήσουμε.
Τα δελφίνια με φόντο το φρούριο είναι υπέροχα.
Καλά να είσαι, Κατερίνα

ikor είπε...

Η μονή του Αγίου Πέτρου ανακαινίζεται με πολλή αισθητική! Γενικά, η πόλη αναπνέει, μετά τις τολμηρές κατεδαφίσεις που έγιναν.

Η ανάπλαση του Ηρακλείου τα τελευταία χρόνια αποδεικνύει ότι όλα γίνονται. Είναι υπόδειγμα μεταμόρφωσης για πολλές μεγάλες πόλεις, της Αθήνας συμπεριλαμβανομένης!

katerina είπε...

Γεια σου Φωτεινή, πράγματι έχεις δίκιο, ίσως οφείλεται στον δραστήριο δήμαρχο. Αποκτήσαμε επιτέλους παραλιακή οδό και στρέψαμε και μάτια προς θάλασσα μεριά ..καιρός ήτανε.
Τα δελφίνια με φόντο το Κούλε δείχνουν πανέμορφα, έβαλε και το χεράκι της η φωτογράφος γι΄αυτό!

katerina είπε...

Γεια σου Ικόρ!Ο Αγιος Πέτρος σύντομα θα παραδωθεί πιστεύω..έχουν γίνει όμως κάποιες παρεμβάσεις που ελαφρώς χαλάνε την αισθητική του (από την πλευρά της θάλασσας).
Το Ηράκλειο ευτυχώς αρχίζει και αποκτά επιτέλους μια ταυτότητα η οποία αντικαθιστά αυτήν της βρώμικης τσιμεντούπολης που ήταν πριν 8-9 χρόνια.

Αγγελικη Ν είπε...

Έζησα στο Ηράκλειο για λίγο πριν πάρα πολλά χρόνια. Έχει μια γοητεία μοναδική η πόλη! Κουβαλάει τόσες ιστορίες, τόσες μυρουδιές, τόσους ήχους, τόσες σκιές και τόσο φως!
Από τότε έχω έρθει πολλές φορές, αλλά σαν τουρίστρια. Άλλα πράγματα χάνονται και άλλα αναδεικνύονται. Αυτό που πάντα με έλκει είναι οι άνθρωποι που την ζωντανεύουν!