Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Έτσι κάνουν τα παληκάρια!





.....Αυτός λοιπόν είχε όλα τα πάθη˙ μα τα’κοψε όλα, με το σπαθί. Κάπνιζε σα φουγάρο˙ ένα πρωί σηκώθηκε, πήγε στο χωράφι ν’αλετρίσει, έφτασε, ακούμπησε στο φράχτη, έχωσε, θεριακλής όπως ήταν, με λαχτάρα το χέρι του στη ζώνη, να βγάλει την καπνοσακούλα, να στρίψει ένα τσιγάρο πριν πιάσει δουλειά. Τραβάει την καπνοσακούλα, άδεια, πανί με πανί˙ είχε ξεχάσει να την γεμίσει στο σπίτι.»

Άφρισε από το κακό του, μούγκρισε˙ και μονομιάς, μ’ένα πήδο, στράφηκε πίσω κι άρχισε να τρέχει κατά το χωριό˙ τον είχε, βλέπεις, κυριέψει το πάθος.

Μα ξαφνικά, εκεί που’τρεχε – ο άνθρωπος σου λέω είναι μυστήριο – στάθηκε, ντράπηκε, έβγαλε την καπνοσακούλα, την έκανε με τα δόντια του χίλια κομάτια και την τσαλαπάτησε λυσσασμένος»-Άτιμη, άτιμη! μούγκριζε˙ πουτάνα!»Κι από την ώρα εκείνη, σε όλη του τη ζωή, δεν έβαλε τσιγάρο στο στόμα του.»

Έτσι κάνουν τα παλικάρια, αφεντικό˙ καληνύχτα!



Απόσπασμα από τον '΄Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά" του Νίκου Καζαντζάκη.

5 σχόλια:

Tyler Durden είπε...

πολύ ωραίο, γιατί αυτές τις μέρες με τον φασισμό της κυβέρνησης απέναντι στους καπνιστές κοντεύουμε να ξεχάσουμε τον φασισμό του καπνιστή απέναντι σε εμάς τους άκαπνους

katerina είπε...

Εχεις δίκιο Tyler durden, δε ξέρω πως γίνεται και είμαστε (οι άκαπνοι) με τα λιγότερα επιχειρήματα πάντα..χρησιμοποιούν τέτοιους βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς του στυλ φασισμός κτλ.. που τι να πεις πια. Μόνο στο φιλότιμο αν τους πιάσεις, άλλωστε στην Ελλάδα βρισκόμαστε.

geopit είπε...

Όντως δεν υπάρχει "δεν μπορώ" στον άνθρωπο , μόνο "δεν θέλω". Ακόμα και ο ποιο αδύναμος μπορεί αν θέλει πραγματικά να απαλλαγεί από το καπνισμα , αν χρειαστει υπαρχει βοήθεια σ αυτό απο ειδικούς.Η καπνιστική συνήθεια είναι και εγκεφαλική λειτουργία πέρα απο τον εθισμό της νικοτίνης που έχει ο καπνιστής. Όλοι λοιπόν πείτε οχι στο φονικό τσιγάρο, δώστε μια ευκαιρία στην υγεία σας.Όταν φτάσετε στην άλλη πλευρά του μη καπνιστή τότε θα δείτε πόσο εγωιστές και καταπιεστές ήσασταν σαν καπνιστές!

D.Angel είπε...

Πολύ όμορφη ανάρτηση και αν και έχω δει την ταινία δεν το θυμόμουν αυτό!Φιλιά πολλά κοριτσάκι!Ερχομαι στα Χανιά στις 27 Ιουλίου!Αν θες και μπορούμε λέω να συναντηθούμε!Φιλιά πολλά

Φωτεινή S είπε...

Μου άρεσε πολύ η ανάρτησή σου και την αντίγραψα, αναφέροντάς σε.
http://samafoti.blogspot.com/2009/07/blog-post.html