Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης


Θα ήθελα να αναδημοσιεύσω εδώ την τελευταία συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ στην εφημερίδα Αυγή, θεωρώ ότι ο πολιτικός μας χώρος χάνει ένα από τα πιο αξιόλογα και δυνατά μυαλά του.. σίγουρα είχε να δώσει πολλά ακόμη αλλά δυστυχώς ο καρκίνος τον πρόλαβε.
Το μπλογκ μου δεν είναι σε καμία περίπτωση πολιτικό ή ειδησεογραφικό όπως θα έχετε καταλάβει.. όμως ή είδηση του θανάτου του Παπαγιαννάκη με πόνεσε το πρωί, ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους που όταν μιλούσε στην τηλεόραση με καθήλωνε, του έλειπε το βασικότερο χαρακτηριστικό των περισσοτέρων πολιτικών, ο ξύλινος λόγος.
Συνέντευξη στον ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
Ο πλέον συνεπής ευρωπαϊστής πολιτικός της χώρας, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, αποδίδει την οικονομική κρίση στη συνολική λειτουργία του συστήματος, αλλά και στη λειτουργία της Ε.Ε. που εν πολλοίς δεν διέφερε. Με συνέντευξή του στην "Κ.Α." αναλύει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και, όπως πάντα, δεν αρκείται στις διαπιστώσεις. Προτείνει συγκεκριμένα πράγματα.

* Μπορούμε να βγούμε από την κρίση με περισσότερα δικαιώματα για τους εργαζομένους, όπως υποσχέθηκε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Θαπατέρο;

Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Δεν έχει, όμως, σχέση με την κρίση. Υπό προϋποθέσεις, η κρίση μπορεί να φέρει άλλα θετικά.

* Όπως;

Αλλαγές στον τρόπο κατανάλωσης, στην κυκλοφορία, στην οργάνωση της ζωής της πόλης, μια πιο λιτή αντίληψη για τη ζωή, που είναι πιο κοντά στις οικολογικές αντιλήψεις.

* Ακούσαμε τον πρώην πρωθυπουργό κ. Σημίτη να αποδίδει πολλά από τα δεινά της Ευρώπης στον κ. Μπαρόζο.

Δεν νομίζω ότι είναι τόσο αφελής. Βάρεσε τον κ. Μπαρόζο, και σωστά, γιατί αυτό που εκκρεμεί είναι αν τα κράτη μέλη θα τον ψηφίσουν για πρόεδρο της Κομισιόν. Επομένως για τον “Μπαρόζο σου μιλάω, για τον Μπαρόζο μου μιλάς”. Θα έπρεπε να ήταν διαβολική προσωπικότητα για να ευθύνεται για όλα τα δεινά. Η κρίση είναι αποτέλεσμα της συνολικής λειτουργίας του συστήματος.

* Μήπως είναι και αποτέλεσμα της λειτουργίας της Ε.Ε.;

Δεν υπήρξε μεγάλη αντίφαση ανάμεσα στο ένα και στο άλλο. Ωστόσο η ύπαρξη της Ε.Ε. και ορισμένοι μηχανισμοί της βοήθησαν και στο να αμβλυνθούνε, για ένα διάστημα τουλάχιστον, πλευρές της κρίσης. Πρέπει να σκεφτούμε τι θα γίνει στο μέλλον, δηλαδή για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, για το κοινό νόμισμα. Είδατε ότι χώρες που ήταν φανατικά εναντίον τώρα παρακαλάνε να γίνουν ακόμα και αύριο το πρωί μέρος της ευρωζώνης.

* Αν μπορούσαμε με τίτλους να πούμε 3-4 πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν για την Ε.Ε., ποια θα ήταν αυτά;

Να προχωρήσει ταχύτητα η ευρωπαϊκή ενοποίηση. Εν πάση περιπτώσει, επειδή αυτό δεν θα γίνει σε μια μέρα, να προχωρήσει αμέσως η ενοποίηση της οικονομικής διαχείρισης. Να υπάρξει οικονομική πολιτική, να αποκτήσει η Ε.Ε. έναν υπουργό Οικονομικών και ένα συμβούλιο. Κάνει εν μέρει αυτή τη δουλειά η άτυπη σύνοδος των υπουργών της ευρωζώνης, λόγω της ύπαρξης του κ. Γιουνκέρ. Αν φύγει όμως; Επίσης ένα ευρύ πανευρωπαϊκό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, με στόχο να τονώσει την οικονομία και να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης.

* Μου δώσατε καλή πάσα για να σας ρωτήσω για την πρόβλεψη του κ. Γιούνκερ περί ενδεχόμενης κοινωνικής έκρηξης.

Αυτό το λένε πολλοί. Δεν νομίζω πάντως ότι ο κ. Γιουνκέρ έκανε κάποια νέου τύπου ανάλυση.

* Οι θέσεις που εκφράζει η σοσιαλδημοκρατία μάλλον είναι οι ζητούμενες, όμως τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα δεν έχουν την ίδια απήχηση. Πού το αποδίδετε;
Όταν κάποιες ιδέες-προτάσεις έχουν ωριμάσει ιστορικά, είναι σωστές και αναγκαίες, πολλές φορές αυτονομούνται από τους πολιτικούς φορείς που τις γέννησε. Και όταν πολιτικοί φορείς της σοσιαλδημοκρατίας αυτονομούνται από τις βασικές αρχές, όπως δημόσια παρέμβαση, δημόσιος τομέας, επενδύσεις από το κράτος, και πάνε προς αλλού, τα υιοθετούν όλοι. Από τον Ομπάμα μέχρι τους πάντες.
Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια να επιστρέψουν οι σοσιαλδημοκράτες και όσοι είναι γύρω τους στις βασικές αρχές που είχαν εδώ και δεκαετίας, που είναι μεταρρύθμιση, εκσυγχρονισμός, δημόσια παρέμβαση, κοινωνικό κράτος και να προστεθεί η οικολογία.

11 σχόλια:

ikor είπε...

Πραγματικά ήταν ένας πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος. Ένας από τους λίγους πολιτικούς που είχε καθαρό και διαυγή λόγο.

Μέσα στον σημερινό ξύλινο καθωσπρεπισμό, ξεχώριζε από χιλιόμετρα.

Μακάρι να γίνει παράδειγμα προς μίμηση η πολυπραγμωσύνη του και η τάση του για παραγωγή πολιτικής. Κόντρα σε κομματικές ίντριγκες...

Tyler Durden είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Tyler Durden είπε...

Από την ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων:

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν τη βαθειά τους θλίψη για το θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη επισημαίνοντας ότι είναι μια μεγάλη απώλεια και για τον κόσμο της οικολογίας. Η κριτική Αριστερά, η Οικολογία, η πολιτική αλλά και η κοινωνία έχασαν έναν υπέροχο συνάνθρωπο και συνεργάτη, έναν αγωνιστή με ξεχωριστό πολιτικό ήθος, ευαισθησία και μαχητικότητα, τολμηρό στις απόψεις του. Πάντα ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης υπήρξε ένας ενεργός πολίτης, Πολλοί από εμάς πορευτήκαμε με τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη μαζί σε κοινούς αγώνες για το περιβάλλον και για μια σειρά ευαίσθητα θέματα της ελληνικής κοινωνίας αλλά και για μια πιο κοινωνική, οικολογική και δημοκρατική Ευρώπη. Σε τελευταία ανάλυση ο Μιχάλης Παπαγιανάκης ήταν ένας ευρωπαίος πολίτης που αγαπούσε τη χώρα του αλλά αγωνίζονταν και για το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι.


Στέλνοντας το τελευταίο αντίο στον Μιχάλη Παπαγιαννάκη επισημαίνουμε ότι ήταν από τους πρώτους Έλληνες πολιτικούς που μίλησε για την Οικολογία στην Ελλάδα. Η κοσμοπολίτικη οξυδέρκεια του και η υπεράνω μικροκομματικού συμφέροντος νηφαλιότητα του, θα μας λείψει, ειδικά αυτούς τους περίεργους καιρούς. Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη στους οικείους του και στους συνεργάτες του.

geopit είπε...

Δυστηχώς πολιτικούς σαν τον Παπαγιαννάκη θα συναντήσουμε λίγους. Αυτό κάνει την απώλεια του, άσχετα σε ποιον χώρο πολιτικό ανήκει ο καθένας, μεγαλύτερη! Για όλους μας θα ειναι ένας αγνός πολιτικός , αγωνιστής, πραγματιστής αλλά κυρίως ο πολιτικός άνθρωπος"

Παλαβιάρα είπε...

Tίμησε την πολιτική. Ο Θεός να τον αναπαύσει...

Κατερίνα, ευχαριστώ για την επίσκεψη και την παρακολούθηση. Σας βάζω στα αγαπημένα μου

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

EINAI ΛΥΠΗΡΟ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΟΣΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΜΑΧΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΕΜΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΥΠΑΤΡΙΔΗ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟ.

D.Angel είπε...

Καλό του ταξίδι...
Φιλιά πολλά κοριτσάκι

Νασος Παπαστυλιανού είπε...

Η πατρίδα μας και η πολιτική του παράταξη έχασε έναν ΜΕΓΑΛΟ!
Αδιαμφισβήτητη ηγετική προσωπικότητα της μεγάλης Αριστεράς. Τελικά υπάρχουν αναντικατάστατοι...το βοιώνουμε ήδη.

Unknown είπε...

ενας υπέροχος πολιτικός με λόγο και έργο....δυστυχώς γίναμε φτωχότεροι....από πολιτικούς...
κυριε μιχάλη καλό ταξίδι...
δεν σε ξεχνώ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Το μόνο καλό είναι πως δεν θα δει τα χάλια της Ελλάδας που έχονται...

Νασος Παπαστυλιανού είπε...

Εχω παρακολουθήσει την πορεία του απο παλιά. Συνεπής και σταθερός, πιστός στις αρχές του για το περιβάλλον.