Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Ποιότητα ζωής (τι΄ν τούτο;)




Διαβάζω σήμερα http://www.skai.gr/, μια σοβαρή επίπτωση της υγείας μας εξαιτίας του θορύβου που επωμιζόμαστε στην οικία μας.

Δυστυχώς τα χρόνια μας είναι μετρημένα εάν δε πάρουμε μέτρα σύντομα. Η πόλη μου στερείται παντελώς παιδείας και σεβασμού. Ο καθένας μπορεί να κάνει ό, τι γουστάρει είμαστε όλοι απαίδευτοι, έρχεται και η πολιτεία που νόμους ορίζει μόνο στα χαρτιά και ποτέ δεν τους εφαρμόζει..

Αλήθεια πως την ορίζουμε σήμερα την ποιότητα ζωής; Η τεχνολογία μας επιτρέπει άπειρες διευκολύνσεις έχει εκμηδενίσει τις αποστάσεις, η ιατρική επίσης μέχρι και νέα ανθρώπινα όργανα μπορεί να δημιουργήσει (βλαστοκύταρα). Όμως ζούμε διαρκώς μέσα στο άγχος, διαμαρτυρόμαστε για έλειψη χρόνου, είμαστε δυστυχισμένοι.

Ο καρκίνος και τα εμφράγματα καραδοκούν, αυτά δυστυχώς δεν καταφέραμε να τα θεραπεύσουμε, αντιθέτως τα υπερδιπλασιάσαμε.

Γυρίζουμε σπίτ με τα παιδιά μας το μεσημέρι και ούτε εκεί δεν ησυχάζουμε, πάμε στα κρεβάτια μας το βράδυ και δεν μας αφήνουν ούτε να κοιμηθούμε..


Το άρθρο όπως το βρήκα .. πηγή http://www.skai.gr/

Ο θόρυβος επηρεάζει την καρδιά


Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα θορύβου από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, φαίνεται να παθαίνουν περισσότερα καρδιακά επεισόδια σε σχέση με όσους ζουν σε πιο ήσυχες γειτονιές. Η έρευνα του σουηδικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, υπό τον Γκόραν Πεσάγκεν, μελέτησε τις περιπτώσεις 1.571 ατόμων που ζούσαν στη σουηδική πρωτεύουσα και έπαθαν έμφραγμα, σε σχέση με μια άλλη ομάδα ατόμων της ίδιας περιοχής που δεν είχαν ανάλογο πρόβλημα. Σε κάθε ατομική περίπτωση αναλύθηκε το ακριβές επίπεδο θορύβου στην περιοχή που ζούσε ο καθένας, καθώς και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στα καρδιακά προβλήματα, όπως η μόλυνση του αέρα. Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει 40% υψηλότερος κίνδυνος εμφράγματος για τους ανθρώπους που ζουν σε περιοχές εκτεθειμένες στο θόρυβο του κυκλοφοριακού, όταν αυτός ξεπερνά τα 50 ντεσιμπέλ.



7 σχόλια:

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Καλησπέρα
τουλάχιστον δε ζω σε πόλη. Κάτι είναι και αυτό.
Λες να τον γλυτώσω το θάνατο;
Πολλά φιλιά!!

katerina είπε...

Γεια σου Στέλιο
είσαι τυχερός βρε
φιλιά και από μένα!

Unknown είπε...

δυστυχώς δεν εχούμε καμιά τυχη στην πιο βρώμικη πολή του κόσμου ίσως.....επομένως για να σωθούμε μαλλον πρέπει να φύγουμε....προς τα που να μου πεις...δεν ξέρω έχεις καμιά ιδέα

ikor είπε...

Μεγάλο ζήτημα η ηχορύπανση. Ευθύνεται για πολλές ψυχοσωματικές ασθένειες σήμερα!

Αυξημένη πίεση, διαταραχές ύπνου, κακή διάθεση, μειωμένη απόδοση στην εργασία, πονοκεφάλους, ταχυπαλμίες, δυσκολία συγκέντρωσης και απομνημόνευσης και πολλά άλλα.

Μα το χειρότερο είναι πως πλήττει ανισομερώς τους πολίτες, αφού τα πιο υποβαθμισμένα προάστια είναι σαφώς πιο θορυβώδη απ' τις περιοχές «αμμιγούς κατοικίας».

Στο Ρέθυμνο αυτές τις μέρες ασχολούνται πολύ με το θέμα. Για να δούμε...

Καλώς σε βρήκα!

katerina είπε...

Γεια σου homemade θα πρότεινα εξοχή..

Γεια σου Ikor, έχεις απόλυτο δίκιο, στην Ελλάδα όμως που υπάρχει η απόλυτη πολυνομία,δυστυχώς επικρατεί η αναρχία επειδή δυστυχώς τίποτα δε δουλεύει καλά..Αισιόδοξη πάντως η προσπάθεια στο Ρέθυμνο, μια πόλη που θεωρώ πιο ανθρώπινη από το Ηράκλειο!
Καλώς ήλθες!

Ανώνυμος είπε...

Πιστευω οτι αν εχεις πραγματικη θεληση να εισαι ευτυχισμενος ζωντας στην πολη τοτε θα εισαι..Καποια πραγματα ειναι αναποφευκτα γιατι ακριβως παντα θα υπαρχουν εγωκεντρικοι ανθρωποι. Με τη δυναμη της θελησης λοιπον διωχνεις καθετι παρεισακτο απο το πεδιο της "ευτυχιας" σου.. θορυβο, βρωμια, αγχος... Αρκει αυτο το πεδιο να μην ειναι περιφραγμενο ωστε να μπορεις να βλεπεις και να αντιδρας μαυτα που λαμβανουν χωρα γυρω σου.

katerina είπε...

Ανώνυμε έχεις δίκιο και εσύ..Αυτό ακριβώς προσπαθώ να κάνω με την ελπίδα ότι ο πολιτισμός μας κάποια μέρα θα φτάσει στην τελειότητα ίσως κάπου εκεί στο 4000 που αναφέρεται στην Κοιλάδα των ρόδων.